Кои прозорци са с най-високо качество?

избор на радиатор

При избора на ПВЦ дограма от https://g-fenster.com/bg е много важно да се обърне внимание на добрата изработка, хубавото уплътнение между крилата и стъклопакета. Общо цялата конструкция трябва да осигурява добра термоизолация и шумоизолация, да подобрява енергийната независимост на дома и да е с подобаваща здравина. И все пак остава загадка кои прозорци са с най-високо качество.

Видове стъклопакети

Те са част от дограмата и представляват цялостна конструкция от две или повече отделни стъкла, намиращи се на равно разстояние едно от друго. Целият пакет е във вид на един детайл, между отделните стъкла има въздух или инертен газ, а самото пространство е херметически затворено, с подходящо уплътнение. Това образува една въздушна камера, а при наличие на три стъкла – камерите стават две. Съвременните стъклопакети се делят на еднокамерни и двукамерни.

Съществуват и трикамерни стъклопакети, но те са рядко използвани у нас, тъй като са предпочитани само в регионите с много студен климат. Те естествено са с повишено тегло и ширина на рамката, което при обикновената дограма може да доведе до по-бързо износване на пантите и намаляване на пропусканата отвън светлина.

Какви профили има

За изработката на съвременната дограма се използват предимно алуминий, дърво и ПВЦ. Всеки от материалите има своите предимства и недостатъци. Естествената дървена дограма се изработва от дървен материал като дъб, ела, бор и т.н. Те са екологични, притежават отлични топлоизолационни свойства и добавят естетика към външния вид.

Алуминиевите профили за дограма са предпочитани предимно при остъкляване на балкони и студени помещения. Предоставят повишена издръжливост и дълготрайност, устойчиви са на външни влияния и са огнеупорни. Притежават ниски топлоизолационни способности и цената им е висока.

PVC профилите са най-разпространените, тъй като са евтини и предоставят добра термоизолация. Те са дълготрайни и с висока устойчивост на метеорологичните условия. Податливи са на горене и не е препоръчително използването им в огнеопасни помещения.

Какво да търсите при избора

При избора е важно да се обърне внимание на още няколко важни особености:

  • брой на профилните камери – ПВЦ и алуминиевите профили са кухи във вътрешността си, образувайки въздушни камери. Колкото броят им е по-голям, толкова по-добри топлоизолационни способности има;
  • метален обков – това са всички метални механизми, осигуряващи допълнителна здравина и функционалност на общата конструкция;
  • брой камери в стъклопакета – по-големият брой повишава топлоизолацията. Ако за вас тя е важна, двукамерните варианти са добрият избор.