5 трика за ефективно използване на лампите против насекоми

Комарите, мухите, мушиците и други синантропни насекоми причиняват значителна вреда на общественото хранене, търговията и хранително-вкусовата промишленост. Има много устройства, които помагат да се отървете от летящи насекоми, като специалните лампи. Те са чудесен начин да държите вредителите настрана. Но как да се уверите, че ги използвате ефективно? Ние ще ви предоставим 5 съвета, за да използвате максимално потенциала на вашия уред.

Лампи против насекоми

Какъв е принципът на работа на лампите за насекоми?

Лампите против насекоми работят като ЛЕД елементите, монтирани в устройството, произвеждат ултравиолетова светлина под действието на батерии, което привлича вредителите. Излъчваната високочестотна светлина привлича вредители. Тя е безвредна за хората, така че можете да я държите включена, без да безпокоите семейството или гостите си.

Принципът им на действие е доста прост. Устройството се състои от два блока – единият от тях привлича, другият – унищожава. 

Какви разновидности има?

Основната характеристика на инсектицидните лампи е екологичността и безопасността. Съществуват два основни вида:

 

 • с нажежаема жичка – при тях се използва традиционна електрическа крушка, която произвежда високочестотната светлина;
 • светодиодни – за да работят, те използват по-енергийно ефективен светодиод.

Придвижвайки се към нея, вредителите умират, падайки върху решетката, която е под напрежение. Във втория случай се използва залепваща плоча вместо високоволтов разряд.

 

Ето 5 съвета, с които да повишите ефективността на вашата лампа

Този вид капани са подходяща е за тераси, в градината на вилата, заведения, като трябва да се съобразите само с мястото на инсталиране.

Необходимо е да се осигури максимално прихващане на напастите. За да направите това, между входа и мястото на натрупване на комари и мухи се монтират капани. Използвайте поне една лампа за всеки вход, като се съобразите още и със следните съвети:

 1. Височина на инсталиране

За най-добри резултати поставете капана на височина най-малко 2 метра от земята. Това ще гарантира, че светлината достига до всички зони на помещението и че е по-малко вероятно вредителите да намерят начин да я заобиколят.

 1. Място на инсталиране

Този тип средство за унищожаване на насекоми е най-ефективно, когато се постави в ъглите на помещенията. По този начин светлината може да достигне до всички зони на стаята и вредителите по-трудно ще я избегнат. 

 1. Кога трябва да я включвате?

Най-добре е да включите лампата през нощта, когато вредителите са най-активни. По този начин можете да сте сигурни, че уредът върши своята работа, докато вие спите.

 1. Къде не трябва да я поставяте?

Има някои места, където този уред против насекоми не е ефективен. Сред тях са: 

 • пряка слънчева светлина – топлината от слънцето или готварската печка може да повреди лампата, което ще я направи по-малко ефективна;
 • в близост до прозорци – добре е да се поставят недалеч от прозорци, но все пак оптималното разстояние да е 3 м от тях или от вратата. 
 • във влажни зони – влагата във въздуха ще доведе до повреда на светлината от уреда и ще намали неговата ефективност;
 • места, далеч от въздушни течения, вентилатори, климатици – 
 1. Подменя се веднъж годишно

За най-добри резултати сменяйте уреда против насекоми веднъж годишно. По този начин можете да сте сигурни, че устройството е все още ефективна.

 

Лампите за отблъскване на насекоми са чудесен начин за справяне с вредителите на разстояние. Като следвате тези съвети, можете да сте сигурни, че ги използвате ефективно, за да създадете среда, свободна от вредители и спокойна за живеене от цялото семейство. Може да ги откриете и онлайн на достъпни цени.