Гориво за отопление -Защо домакинствата по цял свят го използват?

Отоплителното гориво е популярен избор за отопление на дома – особено в североизточната част. Но какво го прави толкова популярно? Оказва се, че отоплителното масло за дома е не само изключително ефективно, но и много безопасно и леснодостъпно. В днешната статия заедно със специалистите в търговията с гориво за отопление от Горрел ще разгледаме произхода на домашното отоплително масло и защо то остава толкова популярно средство за отопление на дома.

Според статистиката в североизточната част на САЩ са едни от най-старите домове в страната – като много от тях датират от 1800-те години или по-рано. В началото на 1900 г. много домове са се отоплявали с пещи на въглища в мазето. Въглищата са били доставяни с камион, след което всяко домакинство е изсипвало нужното количество в гореща пещ, за да поддържат домовете си топли. През 30-те години на миналия век са били въведени пещи, работещи с нефт, и постепенно са изместили отоплителните системи на въглища или дърва от миналото. Всъщност петролът е бил много по-удобен за експлоатация и съхранение от въглищата или дървата, тъй като маслото можело просто да се съхранява и изтегля от резервоара за отопление директно към горелката. Това елиминира необходимостта от ръчно добавяне на въглища или дърва към пещта в мазето.

Преходът от въглища към отоплително гориво за дома

Благодарение на по-добрите си отоплителни качества и по-ниската цена, отоплителното гориво става все по-популярно в средата на 1900-те. По онова време много от компаниите за доставка на въглища, които са започнали да развиват компании за производство на въглища и отоплителни пещи за дома в крайна сметка са се преориентирали и са започнали да продават само нафта за отопление.

Ползите от горивото за отопление на дома

Има много предимства в сравнение с други горива като природен газ, пропан, електричество или керосин. По-долу ще изброим основните предимства от използването на отоплително масло за дома:

 

  • Безопасно е: При стайна температура дизеловото гориво за отопление не може да се запали. Всъщност то трябва да се нагрее до 60 градуса по Целзий и да се пулверизира, преди да може да се запали в горелка.
  • Ефективно е: То произвежда над 138 000 BTU на литър. Освен това е значително по-ефективно от пропана, който произвежда приблизително 91 500 BTU на литър. Докато пещите за петрол не са в състояние да доставят 100% от тази топлина до дома, реално те доставят около 85% от нея за около 117 725 ефективни BTU на литър. Това се сравнява с пропановите пещи, които са с около 95% ефективност и следователно произвеждат приблизително 86 925 ефективни BTU на литър.
  • Рентабилно е: Както вече казахме петрола произвежда по-голямо количество топлина за 1 литър, и за да осигури същата топлина на дома газта ще изгодина почти 2 л. Следователно цената на пропана е почти два пъти по-висока спрямо тази за петрол.
  • Собственикът на жилище е свободен да зарежда, от когото пожелае: Резервоарите за отоплително гориво винаги принадлежат на собственика на жилището. За разлика от пропана, вие можете свободно да купувате от всеки доставчик, който искате. Това ви дава максимална гъвкавост и ви спестява стотици левове годишно.
  • Можете да добавите дизел, ако горивото ви свърши: Тъй като по структура горивото за отопление е почти същата като дизела, няма да останете на студено, ако случайно изчерпате вашите запаси. Можете просто да отидете до бензиностанцията, да вземете 10 литра дизелово гориво и да го добавите към резервоара за отопление. Количеството обикновено е достатъчно, за да издържи през нощта, докато не можете да напълните резервоара с отоплително масло.

 

Лесно проследяване на потреблението

В миналото собствениците на домове, отопляващите се с газьол е трябвало да се запишат за автоматична доставка на гориво или да не забравят да проверяват периодично количеството гориво. Само така те са можели да си гарантират, че няма да останат без отопление през студените нощи.

Днес обаче благодарение на съвременните технологии, които могат да ви предупреждават кога нивото на резервоара е ниско няма нужда да се притеснявате, че ще стоите на студено. Освен това можете да проследявате употребата си на ден, седмица, месец или година, за да знаете какво количество гориво използвате. Можете да регулирате термостата, за да спестите и отоплително масло.